Työpaikkaohjaajien pitää saada korvaus arvokkaasta lisätyöstä
Työhyvinvointi on avain ammatillisen koulutuksen menestykseen. Hyvinvoivat opiskelijat oppivat paremmin, opettajat jaksavat ohjata ja hyvinvoivat työpaikkaohjaajat tukevat sujuvaa siirtymää työelämään. Kyllä, luit aivan oikein: työpaikkaohjaajien työhyvinvointi on merkittävä asia ammatillisen koulutuksen laadun sekä työelämään joustavasti siirtymisen välillä, josta puhutaan harmittavan harvoin. Panostaminen työhyvinvointiin työpaikoilla ja oppilaitoksissa on investointi tulevaisuuteen – niin yksilöiden kuin koko yhteiskunnan kannalta.
Hyvinvoiva työpaikkaohjaaja työelämään menevälle opiskelijalle on kullan arvoinen, sitä se on myös opettajalle. Yhteistyö oppilaitoksen ja työpaikan välillä tapahtuu nimenomaan työpaikkaohjaajien kautta. Yksi ammatilliseen koulutukseen kohdistunut leikkausten kohde on ollut mm. sosiaali- ja terveysalalla työpaikkaohjaajille maksettu korvaus opiskelijoiden ohjaamisesta. Tämä korvaus on ollut palkkio lisätyöstä, jonka poistaminen saattaa osoittautua kalliiksi. Olisiko kohtuullista, että työnantajat kompensoivat tämän leikkauksen, toimivathan työpaikkaohjaajat ”sisäänheittäjinä” työpaikoille uusien työntekijöiden suhteen?
Työnantajat ovat ymmärtäneet ammatillisen koulutuksen merkityksen ammattitaitoisen työvoiman vähetessä. Työpaikoilla on tuottavuuden kannalta todettu, että hyvinvoiva työyhteisö kykenee parempaan kuin huonosti voiva työyhteisö. On siis tärkeää, että koko ketju ammatillisesta koulutuksesta työelämään pidetään työhyvinvoinnin kautta samanarvoisena ja siihen panostetaan, sillä hyvinvoivia työntekijöitä yhteiskunta tarvitsee.
AOn hallituksen jäsen Kimmo Siuruainen