Ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen opettajat ja asiantuntijat AO ry

View Original

Ahdistaako?

Sodat, luonnonkatastrofit, ilmaston lämpiäminen ja suurvaltojen päättömiltäkin tuntuvat ratkaisut ovat uutisten teemoja päivittäin. Valtion talous on kuralla. Vihapuhe, pahoinvointi ja väkivaltaisuudet värittävät uutisia. Sosiaali- ja terveyspalvelut sakkaavat. Sivistyksestä ja koulutuksesta karsitaan ja leikataan aina vain lisää. YT- ja muutosneuvottelut ovat otsikoissa.

”Tietynasteinen epävarmuus ja huolet kuuluvat elämään, mutta liika murehtiminen voi aiheuttaa riittämättömyyden tunteita ja ahdistusta.”

Itseäni maailman meno alkaa ahdistaa, jos luen kaikki uutiset päivittäin ja mietin, että miten tästä selvitään. Osa kurjista uutisista on arjen todellisuuttamme. Tietynasteinen epävarmuus ja huolet kuuluvat elämään, mutta liika murehtiminen voi aiheuttaa riittämättömyyden tunteita ja ahdistusta.

En voi vaikuttaa enkä päättää opetuksen rahoituksesta, en valtion taloudesta, lainsäädännöstä tai julkisista palveluista. Kuulumalla ammattiliittoon valtuutan sen toimimaan opetusalan työolosuhteiden edistämiseksi; vaikuttamaan ja antamaan ratkaisuvaihtoehtoja päättäjille. Itse voin vaikuttaa olemalla aktiivitoimijana ammattiliitossa, mutta myös äänestämällä vaaleissa. Tulevissa kuntavaaleissa koulutus on pääasia. Työpaikkanikin ylimmässä päätöksenteossa ovat nimenomaan vaalissa valitut luottamushenkilöt.

" Töissä voin vaikuttaa moniin asioihin, mutta en voi yksin päättää niistä.”

Töissä voin vaikuttaa moniin asioihin, mutta en voi yksin päättää niistä. Vaikutan omalla panoksellani työilmapiiriin ja vuorovaikutuksen sujumiseen, toimivaan ja turvalliseen työskentelyyn. Osallistumalla ja toimimalla rakentavasti voi vaikuttaa mm. työyhteisön pelisääntöihin, työvuosisuunnitteluun, kehittämistoimiin tai kuinka yhteis- tai tiimiopettajuutta toteutetaan. Turvallisessa työyhteisössä myös epäkohtien puheeksi ottaminen onnistuu.

Murehtiessa maailman menoa ja arkea on hyvä tunnistaa omassa hallinnassa olevat asiat eli joihin voi vaikuttaa ja joista voi itse päättää. Niitä on paljon niin töissä kuin vapaalla. Itse päätän asenteestani, siitä kuinka toimin ja käyttäydyn. Voin suunnitella töitäni, päättää tauoista ja laittaa työpuhelimen kiinni työpäivän päätyttyä. Lähteä kävelylle metsään. Kyllä, jos haluan ja valitsen niin. Kuinka sinä toimit? Työpäivän ja opetuksen käytännön toteutuksessa on totta kai huomioitava yhteiset toimintatavat ja työjärjestelyt.

”Päätän asenteestani ja siitä, kuinka toimin ja käyttäydyn.”

Kohdentamalla ajatukseni asioihin, joihin voin vaikuttaa, pääsen irti murehtimisesta. Rajaan tietoisesti mediatulvaa asioista ja ongelmista, joihin en voi vaikuttaa. Tiedän jo, mikä määrä tietoa riittää. Suuntaamalla huomio tähän hetkeen ja olemalla läsnä, voidaan helpottaa huolistressiä.

Tunnethan itsellesi parhaat tavat rentoutua? Ne edistävät paitsi palautumista, myös auttavat pääsemään irti murehtimisesta. Jos huoliajatukset tuntuvat ylitsepääsemättömiltä, etsi tukea ja käänny työterveyslääkärin tai -psykologin puoleen.

”Älä murehdi asioista, joihin et voi vaikuttaa tai et voi niistä päättää. Keskittymällä tekemään sen, mikä on omassa hallinnassa, riittää. Sitten voi olla murehtimatta.”

Näissä tunnelmissa, tässä hetkessä.

AOn hallituksen jäsen, työsuojeluvaltuutettu Tuovi Pasma