Ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen opettajat ja asiantuntijat AO ry

View Original

OAJ:n Koulutus ja sivistys -seminaari: Mahtavaa pohdintaa ammattisivistyksestä ja yhteisöllisyydestä

Koulutuksen ja sivistyksen seminaari järjestettiin elokuun lopulla Akavatalossa Helsingissä.
Mukana oli laaja joukko osallistujia myös AO:sta. Seminaarissa tuotiin esiin näkemyksiä siitä, mitä ammattisivistys on ja miten se kehittyy. Lisäksi tarkasteltiin taiteen ja kulttuurin roolia sivistyksen ja hyvinvoinnin rakentajina.

OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Niina Jurva fasilitoi seminaarin ensimmäisen päivän. Seminaarin avasi OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto. Hän kertoi meille myös ajankohtaisen tilannekatsauksen. Haaga-Helian ammatillisen opettajakorkeakoulun johtaja Crister Nyberg alusti aiheesta ”Sivistyksen moninaisuus koulutuksen kentällä”. Kuulimme myös kolme näkökulmaa ammattisivistyksestä ja tutkimuksesta: Johtava tutkija Sirpa Laitinen-Väänänen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta puhui yhteisöllisyydestä ja pedagogisesta hyvinvoinnista. Lehtori Hanna Alaniska Oulun ammattikorkeakoulun ammatillisesta opettajankoulutuksesta kertoi kuinka opiskelijoiden vertaisryhmä auttaa opinnoissa ja työelämässä. Lehtori Eveliina Asikainen Tampereen ammattikorkeakoulun ammatillisesta opettajankoulutuksesta puolestaan kuvaili, kuinka ammatillisen opettajan planetaarinen toimijuus toimii osana opettajan ammatti-identiteettiä.

Seuraavaksi kuulimme ajankohtaista asiaa ammatilliselta toiselta asteelta, ammattikorkeakouluista, taiteen perusopetuksesta ja vapaasta sivistystyöstä. Eira Bani, Hannele Louhelainen, Niina Jurva OAJn toimistosta kouluttivat aiheesta.

OAJ:n Ammattisivistyksen teemapaneelissa tärkeän aiheen ympärillä.

Koulutus ja sivistys -paneelissa keskusteltiin siitä mitä sivistymättömyys on ja miten sivistys ylipäänsä määritellään. Sivistyksen merkityksestä aikamme ongelmien ratkaisussa alusti Kansanvalistusseuran toimitusjohtaja Lauri Tuomi. Hän johdatteli paneelia sivistyksen teemavuoteen. Keskustelijoina olivat kansanedustaja Hanna Kosonen, opetus- ja kulttuuriministeriön johtaja Kati Lounema, Hämeen ammattikorkeakoulun tutkija Jaakko Helander, OAJ:n ammatillisten opettajien puheenjohtaja Lauri Hietalahti ja Keudan kuntayhtymän johtaja Riikka-Maria Yli-Suomu

Lämmittelykysymyksenä oli ”Mitä on sivistymättömyys sinun mielestäsi?”. Osallistujat vastasivat muun muassa ”Hyvien tapojen puutetta, joka ilmenee huonona käytöksenä tai kyvyttömyytenä sietää erilaisia ihmisiä, kulttuureja, näkökulmia”, ”Polarisaation hyväksymistä”, ”Ammattisivistyksen näkökulmasta raakkujen yliajoa”.

Taide ja kulttuuri sivistyksen ja hyvinvoinnin luojana

Koulutus ja sivistys -seminaarin toinen päivä keskittyy aiheeseen "taide ja kulttuuri sivistyksen ja hyvinvoinnin luojana".  Päivän fasilitoi Suomen musiikinopettajien liiton puheenjohtaja Anna Ruotsala.

Aluksi perehdyttiin OAJ:n ammatillisen toisen asteen ja AMK:ien -jäsenkyselytutkimusten tuloksiin opetusalan hyvinvoinnista. Mirjami Lehikoinen, Hannele Louhelainen ja Vesa Ilves avasivat kyselyjen tuloksia. Niiden mukaan hyvä esihenkilötyö on vahvasti yhteydessä työhyvinvointiin. Kyselyyn vastanneet myös tekivät tutkimusviikolla enemmän työtunteja kuin palkansaajat keskimäärin. Kaksi kolmasosaa kuitenkin kokee työn iloa.

OKKA-säätiön toiminta avautui meille seikkaperäisesti sivistyksen ja hyvinvoinnin mahdollistajan näkökulmasta. Säätiönjohtaja Tuulikki Similä kertoi OKKA-säätiön moninaisista hankkeista ja toiminnoista. Hän sai seminaariin osallistujalta myös henkilökohtaista kiitosta antamastaan avusta.

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen puhui aiheesta "Miten käyttää aikaansa hyvin?”. Esitys sisälsi hyviä vinkkejä siihen, miten taiteesta ja kulttuurista on ratkaisuksi moneen olotilaan ja asiaan. Rosa on hersyvä persoona, ja puheenvuoro oli helposti saavutettava ja omaksuttava.

Seuraavaksi oli vuorossa paneelikeskustelu aiheesta ”Kulttuuri ja taide hyvinvoinnin tukena”. Paneelin veti Anna Ruotsala ja siihen osallistuivat Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Heli Ansio, kuvanveistäjä ja LAB-ammattikorkeakoulun lehtori Sampo Malin, Rosa Meriläinen, Kansalaisopistojen liiton toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen ja Turun ammattikorkeakoulun koulutusjohtaja Timo Tanskanen. Esitysten ja keskustelujen yhteenvetona voisi todeta, että hyvinvointiin tulisi nyt panostaa täysillä, ettei tulokset enää tipu.

Seminaari päättyi upeaan Napuletanate -duon esitykseen, joka siivitti meidät napolilaiseen tunnelmaan klassisen laulun siivittämänä ennen lounasta. Taide ruokkii aivojasi, taide auttaa sinua olemaan yksilö ja myös läsnä vertaiselle.




Toivo Heikkilä